Afbeelding
Foto:

Lezing over Meester in Baksteen in Eelde

dinsdag 21 november 2023 8:35

 EELDE - Op dinsdag 21 november geeft Frederiek Reitsma op uitnodiging van de Culturele Raad Eelde een lezing over haar grootvader, de architect Egbert Reitsma (1892-1976). Egbert Reitsma was een invloedrijke architect in het noorden, maar bouwde ook in de rest van het land. Zijn stijl was expressionistisch en verwant aan de Amsterdamse School, vooral ook het bijzondere gebruik van baksteen en kleurgebruik typeert zijn werk. Naast kerken (Andijk) ontwierp Reitsma ook villa’s, landhuizen en utiliteitsgebouwen, zoals het Noorder Sanatorium (nu het Blauwe Paviljoen) te Zuidlaren. Na zijn opleiding aan de Academie Minerva leerde hij het vak o.a. bij de vooraanstaande Rotterdamse architect Willem Kromhout (1864-1940). In 1921 vestigde Reitsma zich als zelfstandig architect in Groningen en werd actief lid van de Kunstkring de Ploeg en van de Vereniging tot Bevordering der Bouwkunst. Egbert Reitsma was een ware ‘Artisan’, naast architect was hij bovendien begaafd schilder in de Haagse Schoolstijl, beeldhouwer in baksteen, ontwierp glas-in-loodramen, plafondbeschilderingen en meubelontwerpen. De locatie van de lezing is Herberg van Hilbrantsz, aan de Hoofdweg 90 te Eelde. De toegang bedraagt 7,50 euro. Uitsluitend op reservering via www.cultureleraadeelde.nl.