VAKO stunt tegen Hollandscheveld. FC Zuidlaren talent etaleert in en tegen Helpman.

Afbeelding
Sport

VAKO stunt tegen Hollandscheveld. FC Zuidlaren talent etaleert in en tegen Helpman.

FC Zuidlaren speelde 1-1 in Groningen tegen Helpman, een geduchte tegenstander in deze derde klasse. De eerste helft was het aftasten en kijken hoe het liep met na rust meer beleving op het Groninger kunstgras. De grootste kans was voor Zuidlaarder Mart Kral die na een breedtepass van Robin Markus jammerlijk over schoot. “Gaat die bal er in dan sta je 1-0 voor en trek je de wedstrijd echt naar je toe”, zo blikt trainer Lesmond Prinsen terug op het duel. Echter even later viel de 1-0 aan de andere kant. “Dan weet je dat het lastig scoren is tegen Helpman. Dus met een terechte 1-1 einduitslag waren we tevreden naar mijn mening.” Prinsen wisselde aanvallend om het tij te keren en één van die wissels die binnen de lijnen kwam was de talentvolle zestien jarige (!!) Lucas Darwinkel, normaliter voetballend in de JO17-1 van Zuidlaren. Darwinkel etaleerde zijn magnifieke techniek door de doorkopbal vanuit een Zuidlaarder ingooi technisch perfect onder controle te brengen en daarna met een prima pass de ingevallen Robin Wolters in staat stelt om de 1-1 te maken. Een heerlijke zaterdag voor de jonge Darwinkel die in de ochtend zich ook al had laten gelden met drie goals tegen Buitenpost JO17-1 (6-3 winst voor de Drenten). “Een heerlijke voetballer deze jongen. En super mooi voor hem”, besluit een enthousiaste Prinsen. Zaterdag aanstaande reist FC Zuidlaren af naar het Groningse waar Loppersum wacht.

VAKO ontving Hollandscheveld, een geduchte tegenstander en één van de titelfavorieten in 4F. De vorige keer was de ploeg van Cor Meijer kansloos met 6-1 onderuit gegaan in het Zuid-Drentse. Hoe anders verliep deze partij. Het immense verschil was op het veld geen moment waar te nemen en na negentig enerverende minuten stond er een verdiende 2-0 winst voor de thuisploeg op het scorebord van sportveld De Fielliettaz Goethart te te Vries. Andre Manzeza scoorde voor de thee met een prima schuiver vanaf de rechterkant, assist van Luuk Drenth en voorassist van Tim van Huffelen en Karsten Koopman bekroonde zijn prima invalbeurt met de 2-0, ook hier was Van Huffelen de man van de pass waarna via Manzeza de bal voor de jonge en gretige Koopman belandde. Trainer Meijer was dan ook na afloop dik en dik tevreden met zijn team. “Achterin hebben we de zaakjes voor elkaar. Op het middenveld speelde Stefan Hondeveld een prima pot en voorin was Andre Manzeza balvast. Keeper van Wijk houdt de nul, dat is ook altijd weer lekker.” De zege was verdiend en de druiven voor Hollandscheveld zuur, want na afloop kreeg topscoorder Roy Strijker van de gasten nog een rode kaart gepresenteerd van arbiter Mulder. Die was niet gediend van de dreigende taal die Strijker uitte en een schorsing zal zijn deel worden. VAKO gaat volgende week proberen opnieuw te stunten, want dan komt de volgende titelfavoriet al weer op bezoek in Vries: SJS uit Stadskanaal.

Ook SV Tynaarlo imponeerde dit weekend door met 3-0 te winnen in en van Glimmen, toch ook één van de betere teams in de vijfde klasse E. De ploeg van assistent-trainer Marcel Kuiper (Jan Veenhof was wegens verplichtingen elders afwezig) slaagde er prima in om een feestje te versjteren voor de thuisploeg. Glimmen-aanvaller Tim Oosterhof werd in het zonnetje gezet met zijn 500 (!!) goals, maar daar kwam deze zaterdagmiddag niks bij voor de roemruchte goalgetter. Oosterhof lag stevig aan de ketting bij de defensie van Tynaarlo die nauwelijks wat weg gaf en als er al iemand door kwam dan stond goalie Johan Homan wel zijn mannetje. “Ik denk een prima zege. Niet veel weggegeven en zelf voldoende gecreëerd en ook gescoord. Tynaarlo heeft de weg naar boven nu ingeslagen. Op naar meer!”, aldus een dik tevreden Kuiper. Doelpuntenmakers van SVT waren Tigo Westerhof (heerlijk schot), Nick Matulessy en Wouter Schenk. SC Stadspark komt zaterdagmiddag naar Tynaarlo.

Koploper Roden was afgelopen zondag de tegenstander van Annen dat al wekenlang prima presteert in de tweede klasse en keurig de top is binnengeslopen. De 0-0 tegen de Rodenaren was ook weer een goed resultaat voor de ploeg van trainer Jouke Jan Meertens: “Daar ben ik inderdaad dik tevreden mee en met een beetje geluk hadden we zelfs nog kunnen winnen”, lachte de tevreden trainer na afloop van de puntendeling. Meertens voorspelde het al voor de winterstop: bij een fitte selectie is er veel mogelijk bij Annen en dat blijkt momenteel waar nog veel moois in het verschiet kan liggen in het restant van het seizoen.

Een klasse lager (3B) boekte SVZ uit in Nieuw-Weerdinge een prima overwinning op Titan: 1-3, een stand die halverwege al op de borden stond. Trainer Wim Lamers was zeer tevreden met de zege: “Zeker een mooie overwinning! We creëren heel veel maar missen ook veel kansen, teveel nog. Dat moet nog wat beter, want bij 1-3 blijft het toch nog ergens spannend.” SVZ kwam op voorsprong maar een minuut later stond het al weer gelijk. Kans op kans zorgde voor een mooie 3-1 ruststand in het voordeel van de Zeijenaren. Op slag van rust miste Mark Ybema van SVZ ook nog een strafschop. Ietwat zwaar bestraft was de rode kaart (2x geel) die Gerard ten Brink op het einde ontving. Hij zal daardoor volgende week geschorst zijn. Hij had naar de mening van de leidsman nét even teveel commentaar op de leiding. Doelpuntenmakers aan SVZ zijde waren Luc van Zanten, Tom Westebring en Jornt de Vlas. Roy Super scoorde voor de gastheren. Engelbert komt aanstaande zondag naar Zeijen.

In dezelfde klasse had Actief de handen vol aan ASVB uit Blijham. Op het Eelder kunstgras stonden de Groningers halverwege de strijd met 2-0 voor maar slaagde Actief er toch nog in om het duel (deels) te kantelen. Uiteindelijk werd het 2-2. Doelpunten van Erin Zimmerman en een pracht van een vrije trap van Gerwin Koops. Actief ontvangt zondag de onvolprezen koploper Peize. “Een interessante partij kan dat worden”, zo blikt trainer Roland Beuvink alvast vooruit. “Ook bij de verdeling van de periodes kan het nog alle kanten op.”

Het verslag van de wedstrijd Yde de Punt tegen Farsmum (0-3) vindt u elders in deze krant.

UIT DE KRANT