Herdenking 4 mei in Zuidlaren en Eelde

Afbeelding
Nieuws

ZUIDLAREN - Om 19.30 uur verzamelen mensen bij de Joodse Synagoge voor een herdenkingsbijeenkomst. Tegelijkertijd treden de erewacht (Natres & Scouting) en het muziekkorps aan bij het monument. Om 19.35 uur spreekt een vertegenwoordiger van de Joodse Gemeente het Kadisj-gebed uit bij de Synagoge.

Om 19.40 uur begint de Stille Tocht vanaf de Synagoge richting de Brink. Tijdens de tocht speelt er koraalmuziek bij het monument. De route van de tocht gaat via De Millystraat naar de Kerkbrink, waar om 19.48 uur de klok luidt als teken van herdenking.

Om 19.57 uur klinkt het Taptoe signaal, gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. Direct daarna speelt het muziekkorps twee coupletten van het Wilhelmus, terwijl de vlaggen halfstok blijven hangen.

Vervolgens vinden er verschillende herdenkingsmomenten plaats, zoals een kranslegging en bloemen bij het monument, begeleid door koraalmuziek van het muziekkorps. Schoolkinderen van basisschool De Lichtkring dragen een gedicht voor ter herdenking. De herdenking wordt afgesloten met een toespraak namens het gemeentebestuur door burgemeester Marcel Thijsen. Na afloop kunnen mensen in de Dorpskerk napraten. Er wordt koffie en thee geserveerd.

EELDE - De herdenking op 4 mei vindt plaats in de Dorpskerk. Vanaf 18.45 uur staan de deuren open en om 19.00 uur start de bijeenkomst. We komen samen om te herdenken met bijdragen van onder anderen Wethouder Jelbrich Peters en de heer Erik Ader, de zoon van een verzetsstrijder. Daarnaast luisteren we naar een muzikaal repertoire van het Zephyr Quintet.

Eerder op de dag legt het Herdenkingscomité bloemen bij diverse monumenten in ons dorp. Kinderen worden uitgenodigd om bloemen te leggen en/of een (zelfgeschreven of bestaand) gedicht voor te lezen.
Het programma in de Dorpskerk ziet er als volgt uit: om 18.30 uur worden de aanwezigen verwelkomd. Om 19.00 uur begint de herdenkingsbijeenkomst in de kerk, waarbij verschillende sprekers herinneringen en verhalen delen.

Vervolgens, om 19.30 uur, vertrekt een stille tocht vanaf de Dorpskerk naar de begraafplaats. Bij aankomst om 19.55 uur vinden er kransleggingen plaats, gevolgd door het spelen van de Last Post door een trompettist om 19.58 uur.

Precies om 20.00 uur wordt twee minuten stilte gehouden ter nagedachtenis. Na deze periode zal er een verhaal worden verteld over Stoffier Holtjer, gevolgd door een rondgang langs de graven. Tijdens deze rondgang is er gelegenheid om bloemen te leggen.

UIT DE KRANT