Ouderen getrakteerd op zelfgebakken pannenkoeken

Afbeelding
actueel Voorpagina

ZUIDLAREN - Een groep kinderen staat reikhalzend bij het hek van basisschool De Schuthoek uit te kijken naar hun gasten. Opa’s en oma’s zijn uitgenodigd voor een lunch van pannenkoeken, door de leerlingen van groep 7 en 8 zelf gebakken. Het is vandaag Nationale Pannenkoekendag, op scholen door het hele land worden ouderen getrakteerd op baksels van basisschoolleerlingen. Bij De Schuthoek organiseren ze het dit jaar voor de 13e of 14e keer. 

Een bijzondere gast is mevrouw Marissen, van 1962 tot 2000 was zij leraar op de basisschool. Ze is uitgenodigd door haar buurmeisje Louisa. Ook vorig jaar was Marissen van de partij. “Het is heel gezellig, anders was ik niet teruggekomen,” zegt ze lachend. Er is het nodige veranderd sinds Marissen zelf voor de klas stond. Vorig jaar heeft ze een demonstratie gekregen van het nieuwe, digitale schoolbord. “Die hadden we vroeger niet.”

De gasten nemen plaats aan gedekte tafels in de centrale hal, kinderen rennen tussen de tafels door om iedereen van koffie, thee en sap te voorzien. Aan het plafond hangen slingers, paasversieringen zijn ook al aanwezig. Naast elk bord staat een zelfgemaakte menukaart. Wanneer iedereen een plaats heeft gevonden, neemt directeur Nicolet Bos het woord. “Het is enorm leuk om iedereen hier samen te zien. Ik begrijp dat opa’s en oma’s vanuit het hele land zijn gekomen. De pannenkoeken zijn door de kinderen in groepjes thuis gebakken. We hebben het voorheen wel eens hier binnen geprobeerd, maar dan slaan alle stoppen door. De kinderen staan vandaag in de bediening, zij zullen jullie van heerlijke pannenkoeken voorzien.”

Zo gezegd, zo gedaan. De jonge obers snellen naar een aangrenzend lokaal, waar stapels koeken onder zilverfolie warm worden gehouden. In een mum van tijd loopt een ketting kinderen af en aan met borden. Wilma Sterken is leraar van groep 7 en 8, samen met een collega heeft zij het evenement georganiseerd. “Je ziet hoe gezellig het is. Heel fijn hoe ontspannen iedereen er bij zit. Dit is de eerste keer dat de kinderen ook gelijk met hun opa’s en oma’s eten. Eerder aten zij na afloop een pannenkoek, maar dit is eigenlijk veel gezelliger.” 

Aan een van de tafels zitten Roelie en Max Otter te genieten van een rijkelijk belegde pannenkoek. Zij worden bediend door hun kleinzoon Dean, hij zit in groep 8. Dit is dus de laatste keer dat Roelie en Max op school terecht kunnen. “De andere opa en oma van Dean zijn best jaloers dat zij dit jaar niet konden komen” En zijn de pannenkoeken goed gelukt? Bij beide grootouders gaan twee duimen omhoog.

Nout zit ook in groep 8, hij vertelt dat hij met 2 andere kinderen een groepje heeft gevormd om te bakken. “We hadden 2 pakken mix meegenomen, het was leuk om te doen. We zijn er wel anderhalf uur mee bezig geweest.” Lerares Wilma Sterken legt uit alleen kinderen uit groep 7 en 8 mensen mogen uitnodigen. Zo blijft het voor de school behapbaar. “Het is echt speciaal voor hen.” Directeur Nicolet Bos vult aan: “Het is echt iets waar ze het hele jaar naar uitkijken.”

UIT DE KRANT