De ene hand wast de andere bij MatchMakers Noord: ‘wanneer je een ander verrijkt, verrijk je jezelf’

Fea Wagenborg van De Kleine Consultant pitcht hun diensten
Fea Wagenborg van De Kleine Consultant pitcht hun diensten
actueel

EELDE - De enorme hal van RoyalFlora Holland in Eelde galmt met geroezemoes en gelach. Normaal gesproken staan hier de bloemen en planten die worden verkocht aan tuinmarkten en bloemisten. Vandaag is er alleen een heel ander publiek. MatchMakers Noord organiseert de 5e editie van de Maatschappelijke Beursvloer. Vertegenwoordigers van stichtingen, ondernemers en lokale overheid zijn bij elkaar gekomen om te kijken hoe ze elkaar kunnen helpen. Zij ruilen diensten uit met elkaar, allemaal met gesloten beurs.

Een voor een stappen mensen op een zogenaamd ‘pitch podium’, vanaf het verhoogde podium mogen zij in twee minuten vertellen waar hun organisatie behoefte aan heeft of wat ze kunnen aanbieden. De vragen en aanbiedingen lopen uiteen, de kledingbank in Hoogkerk is bijvoorbeeld op zoek naar kledingrekken en kleerhangers. CareX, een bedrijf dat leegstaande gebouwen geschikt maakt voor tijdelijke bewoning, komt regelmatig meubelen en andere spullen tegen. Wanneer zij een pand leeghalen verdwijnen deze vaak naar de sloop. Zonde, vindt Rochus de Jong van het bedrijf. Hij zoekt dus een geschikte bestemming voor deze spullen.

Terwijl de laatste klanten van de afsluitende pitch nog door de hal echoën, vraagt Janneke Jager of er al matches zijn gemaakt. Zij is cabaretière en is gevraagd om de middag aan elkaar te praten. Gehuld in een roze pak vervult ze deze rol met verve. Het eerste succes is ook al gelijk te melden. Sabina Likumahua heeft namens Stichting Ik Trakteer uit Groningen gevraagd of er iemand een laptop of tablet ter beschikking kan stellen. De laptop die de stichting gebruikt heeft volgens haar namelijk “De hele dag nodig om op te starten.” Hermen Grasman heeft toevallig net een nieuwe tablet voor zijn moeder gekocht, na een kort belletje met haar kan hij de oude tablet aan Likumahua toezeggen.

De middag is begonnen met een paar korte speeches in de ‘afmijnzaal’, de plek waar ‘s ochtend vroeg bloemen en planten geveild worden. Vanaf de getrapte tribune luistert het publiek naar Thomas Bügel, locatiemanager van RoyalFlora. Hij benadrukt het belang van verantwoordelijk ondernemen. “Een klein gebaar van een bedrijf kan een groot effect hebben, dat is belangrijk om te beseffen. Doe het om een ander te verrijken, daarmee verrijk je ook jezelf.” Ook Carine Bloemhoff komt aan het woord. Als wethouder in Groningen heeft zij Werk en Participatie in haar portefeuille. Ze heeft hoge verwachtingen van de middag. “Ik hou van dingen concreet regelen, daar is vandaag voor bedoeld.”

Na de pitches is het tijd voor de vertegenwoordigers en andere aanwezigen om te gaan ‘speeddaten’. Kasten waar normaal gesproken de bloemen in staan zijn omgetoverd tot tafeltjes. Aan beide zijden neemt iemand plaats, daarna komt een gesprek op gang waarbij beide partijen aftasten wat de wensen van de ander zijn en of hij daarin tegemoet kan komen. Al snel zijn er meer successen te melden. Wanneer er een match is gemaakt worden de twee partijen op de foto gezet, met een bloemenkrans om de nek.

Ad Duijn van Zorgboerderij De Stiep uit Zuidlaren heeft zelfs twee matches. “Een stichting heeft behoefte aan een ruimte waar ze een inloopspreekuur kunnen organiseren. We gaan kijken of we dat op de boerderij kunnen regelen. Verder zoekt Visio, een organisatie die zich inzet voor slechtziende mensen, stageplaatsen voor een aantal mensen. Nu gaan we kijken of we de boerderij daarvoor geschikt is.”

Gerni Luttikhuis is voorzitter van MatchMakers Noord, de organisator van het evenement. “Het is heel geslaagd. Ik ben blij verrast door de hoeveelheid pitches. Super ook om te zien dat er gelijk zo veel matches worden gemaakt.” Na afloop van het evenement worden de matches opgeteld. “Er zijn tenminste vijftig matches gemaakt, maar het zijn er misschien wel meer.” De partijen die een match hebben kunnen deze rechtstreeks aan de organisatie doorgeven. Daarbij kan gelijk een benadering van de waarde van de geleverde dienst worden meegegeven. “Met de matches die we nu hebben binnengekregen is de geldwaarde bijna 50.000 euro. We gaan zeker komend jaar opnieuw een editie organiseren.”

Een match is gemaakt

UIT DE KRANT